Kérjen Ajánlatot az itt nem található termékekre!

30 éves a világháló

30 éves a világháló

Egy szoftvermérnök által született meg a számítógépek távoli kommunikációs terve 1989-ben, amely szépen lassan megváltoztatta világunkat.

A svájci részecskefizikai kutatóintézet (CERN) munkatársaként Tim Berners-Lee azon dolgozott, hogy megszüntesse a fizikusok közötti távolságból adódó problémákat és segítsen munkájuk összehangolásában. Hozzá kell tenni, hogy már léteztek távoli kapcsolatra és üzenetküldésre képes informatikai megoldások, de a kiterjedt polgári célú felhasználás még nem volt elérhető. Ebből kifolyólag Berners-Lee lefektette azokat a technológiai alapokat, ahol a távoli számítógépek egy egységes felhasználói protokollra épülő hálózaton keresztül kommunikálhatnak egymással és oszthatják meg a gépeken lévő adatokat.

1989. március 12-én a Berners-Lee leadta az első tervezetet a vezetőknek, akik engedélyezték az ötlet megvalósítását. Ezt követően a szakember kidolgozta a HTML nyelv első vezrióját, a HTTP protokollt, amely a weboldalak megjelenítésére szolgált. Ezzel együtt megalkotta a világ első böngészőjét, a WorldWideWeb.app-ot. A kereső képes volt más weboldalak megnézésére és a sajátok szerkesztésére.

 

Az első weboldal 1990 végére készült el és 1991 augusztusában került a nyilvánosság elé. Ez az info.cern.ch címen volt elérhető, de egy másolatát most is meg lehet tekinteni, alapvetően egyébként a world wide webről szóló információs anyagról van szó. Ezután elkezdődött a technológia terjedése, amelyhez szükség volt a hardveres és a távközlési infrastruktúra fejlesztéséhez. A navigálható weboldalak azóta kiegészültek a mobilnettel, az online játékokkal, a felhővel és az egyik legnagyobb újítással, a Dolgok Internetével (IoT).

Tim Berners-Lee jelenleg is aktív, főként a mai internet világával kapcsolatos véleményét ossza meg a nagyközönséggel. Többek között aggasztja az olyan megacégek monopol helyzete mint a Google, a Facebook vagy az Amazon. A szakember úgy gondolja, hogy ezek az óriásvállalatok komoly veszélyt jelentenek a világháló szabadságára. Továbbá harcol az internet politikai semlegességért és a cenzúra ellen.

Jelenleg is folyik egy “Szerződés a webért” (Contract for the Web) nevű projekt összeállítása, amely egyfajta szándéknyilatkozat, melyben a netes vállalatok és a világ kormányai köteleznék el magukat az egyetemes internetes alapértékek és szabadságjogok támogatása mellett. Ebből egyébként a tervek szerint idén májusban lehet valami. – olvasható a PCWorld honlapján.

 

Forrás: digitalisan.hu

További hírek