Kérjen Ajánlatot az itt nem található termékekre!

Kiderült: Jön a havidíjas Windows 10, már teszteli is a Microsoft

Kiderült: Jön a havidíjas Windows 10, már teszteli is a Microsoft

Bár a Windows 10 egy olyan változatának érkezéséről, aminek használatáért havonta kell majd díjat fizetni már évek óta keringenek pletykák, most úgy tűnik, hogy a Microsoft hamarosan tényleg bemutathat egy ilyent. Az új rendszerre utaló első információk ugyanis felbukkantak a redmondi cég honlapján a Windows 10 dokumentációjában, illetve az álláshirdetések között is.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy az előfizetéses Windows 10 esetében nem egy a saját PC-re feltelepíthető szoftverről lesz szó, hanem egy olyan konstrukcióról, aminek keretében az előfizetők a havidíjért cserébe gyakorlatilag egy komplett Windows 10-es PC-t bérelhetnek majd a Microsofttól. Ez ugyanakkor szintén nem fog a birtokukba kerülni, hanem ehelyett a cég Azure felhőszolgáltatásában érhetik majd el azt, a Távoli Asztal (RDP) szolgáltatás segítségével.A konstrukció nagy előnye - azon kívül, hogy nem igényli sem a PC, sem a Windows 10 árának kicsengetését előre -, hogy a szóban forgó felhős, virtuális Windows 10-es PC-t gyakorlatilag bárhonnan, bármilyen eszközről el lehet érni majd. Így a felhasználók a pl. az irodában megkezdett tevékenységeket egy telephelyre kiutazva vagy akár hazaérve pontosan ott folytathatják majd, ahol abbahagyták - anélkül, hogy ehhez mondjuk egy laptopot kellene cipelniük mindenhová magukkal.
Ráadásul mivel a Távoli Asztal kliens szinte minden mainstream platformra elérhető, így pl. akár egy Mac-ről vagy akár egy androidos táblagépről is hozzá tudnak majd férni, és gyakorlatilag azokon is tudnak majd Windows alkalmazásokat futtatni és használni - ahhoz hasonlóan, ahogy ez a játék-streaming szolgáltatások esetében is működik.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az előfizetők három különböző konfiguráció közül választhatnak majd: közepes, erős és csúcsgép között, attól függően, hogy milyen programokat, illetve milyen sebességgel akarnak futtatni azokon. A legegyszerűbb, egyben legolcsóbb előfizetés keretében egy 2 processzoros, 4 GB RAM-mal és 96 GB SSD-vel szerelt virtuális gép használatára szereznek majd jogot, míg a komolyabb konfigurációkban már 3 processzor és 8 GB RAM foglaltatik majd benne.

Ugyan a Microsoft az előfizetéses Windows 10-et elsősorban cégeknek szánja, az azonban fontos szerephez juthat majd a Windows 10X-szel működő, hamarosan megjelenő ultrakönnyű és ultrakis fogyasztású mobil eszközök esetében is. Utóbbiak ugyanis helyben, saját hardverjükön nem lesznek alkalmasak közvetlenül a régebbi, ún. Win32-es alkalmazások futtatására, viszont a szóban forgó, felhős Windows 10 révén mégis képessé válhatnak azok használatára is igény esetén.Forrás: pcforum.hu

További hírek